Tianmianjiang

Tianmianjiang, czyli甜麵醬, to gęsty, czarny lub ciemnobrązowy sos zrobiony z mąki pszennej, cukru, soli, mantou, oraz sfermentowanej żółtej soi.

Odmiany

Są różne rodzaje sosu ze słodkiej fasoli zależnie od składu czy metody wytwarzania. Każda odmiana jest typowa dla konkretnego regionu, a nawet w jednym regionie produkuje się je w różny sposób. Przykładowo w północnych Chinach używa się mniej cukru niż na południu, ale używa więcej mąki z mantou. Tradycyjnie uznaje się że dobry tianmianjiang to taki który jest słodki nie dzięki cukrowi, ale dzięki fermentacji skrobi składników.

Wykorzystanie

Sos ten wykorzystuje się w takich daniach jak kaczka po pekińsku, lub zastępując zółty sos sojowy w zhajiang mian.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.